16 oktober 2018

Column: Ouderverstoting

 

Op onze fractietafel liggen flyers van stichting Herken Ouderverstoting. Ik heb er nog nooit van gehoord. Daarom lees ik de flyer en bezoek ik de website. Ik word geconfronteerd met schokkende feiten en trieste verhalen.

De stichting vraagt aandacht voor het feit dat bij scheidingen het te vaak voorkomt dat één van beide ouders wordt verstoten. De verstoter is dan de ouder die het kind (in)direct aanzet tot afwijzing van de andere ouder. Kinderen komen dan in een loyaliteitsconflict. Dit schaadt kinderen ernstig, op zowel korte als lange termijn.

Een aantal feiten. Volgens de stichting gaat het om 2 kinderen per uur, 48 per dag, 1.400 per maand, 16.000 per jaar die hiermee geconfronteerd worden. Dat is meer dan het aantal kinderen dat in juli 2018 in Nederland geboren is. In het totaal leven er sinds de scheidingsgolf in de jaren 70 vorige eeuw zo'n 1 miljoen mensen die vroeger, in hun jeugd of jong volwassenheid een ouder hebben verstoten.

Het loyaliteitsconflict wordt een loyaliteitsdrama, zo lees ik verder. Bij dit conflict wordt immers niet alleen de uitwonende ouder afgeschreven. Maar ook opa's, oma's, half broertjes of zusjes, vrienden, zelfs gehele verscheurde families, waarbij het ene kind de ouder wel verstoot en andere in dat gezin niet.

Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan een half jaar geleden. Als SGP-fractie vroegen wij toen aandacht voor opvoedondersteuning voor ouders. Het idee was om bij (v)echtscheidingen coaches in te zetten om jeugdigen niet nog meer de dupe te laten worden van deze problematiek. Vanuit de politiek klonk er hier en daar wat 'hoongelach'. Dat heb ik toen maar geïnterpreteerd als 'wegkijken', want betere alternatieven heb ik tot nu toe niet gehoord.

'Eigen verantwoordelijkheid', 'omzien naar elkaar', 'niemand mag door het ijs zakken', zijn holle woorden in een samenleving die wegkijkt. Jeugdproblematiek gaat vaak over kleine kinderhoofden gevuld met grote problemen. Dit gaat ons allemaal aan. Wegkijken kan niet, omkijken is nodig!

 

Arnold Versteeg, SGP Ede