28 februari 2022

Molenaar Willem ten Brink benoemd tot stadsmolenaar van Ede

Molenaar Willem ten Brink van de Concordiamolen is 24 februari door wethouder Veltman officieel benoemd tot 'stadsmolenaar' van de gemeente Ede.

Hoewel niet alle molenaars er tijd voor hebben, heeft Ten Brink er bewust tijd voor gereserveerd. “Het  gaat voornamelijk om promotionele activiteiten. Scholen komen naar ons toe, de leerkrachten hebben mijn mobiele nummer en komen graag met hun klassen bij ons langs. Voor mensen die niet naar de molen kunnen komen ‘breng’ ik de molen naar hen toe. Zo ben ik laatst bijvoorbeeld naar Woon- en Zorgcentrum Het Maanderzand geweest. Waar ik mij nu druk over maak is dat de Keetmolen moet blijven draaien. Het cultuur-historisch begrip is heel belangrijk, want sommigen in de politiek denken: cultuur is leuk, maar het mag vooruitgang niet in de weg staan. Verder mogen molens best wat aangepast worden. Neem molen De Hoop in Lunteren, die heeft niet eens een toilet en de Doesburgermolen maakt gebruikt van een toilet van de naast wonende boer, en dat terwijl deze molens veel bezoekers hebben. Ik vind het mooi dat deze functie er nu is en hoop dat deze van betekenis mag zijn.”

“Ik ben blij dat er uitvoering is gegeven aan de motie uit juli 2019. Goed dat het cultureel erfgoed nu meer aandacht krijgt. De vijf monumentale molens, die we in Ede hebben, krijgen nu hopelijk de aandacht die ze verdienen. Molenaar Ten Brink beschikt over veel contacten in de molenaars wereld wat ten goede kan komen aan Ede en haar molens. Het is geweldig dat zo veel molenaars zich belangeloos inzetten voor het behoud van de molens”, aldus initiatiefnemer Nico van der Poel.