7 november 2014

SGP-fractie beluistert creativiteit in Edesche Concertzaal

Horen hoe het anders kan: dat was de reden voor het werkbezoek van de Edese SGP-fractie aan de Edesche Concertzaal op donderdag 6 november. Enkele jaren terug kwam de gemeente van de Noorderkerk in Ede (Amsterdamseweg) in financiële problemen. Nando Eskes sprong er op in en bracht zijn mediabedrijf onder in de kerk. Ook begon hij er de succesvolle Edesche Concertzaal. Op zondagochtend vinden er kerkdiensten plaats van de voormalige eigenaar, de gereformeerde kerk. Verbouwing en exploitatie vonden én vinden plaats – geheel zonder subsidie!

De SGP-fractieleden werden rondgeleid door Eskes, huurder van de Noorderkerk en eigenaar van Eskes Media en Jan-Willem van Ree, artistiek manager van de Edesche Concertzaal. Zij gaven toelichting op de herinrichting van de kerk en op het unieke van het project: vindingrijkheid en commercialiteit worden gecombineerd met hoogstaande muzikale kwaliteit. Ook aan de christelijke muzikale cultuur van Ede en omgeving wordt bewust aandacht geschonken, iets wat de SGP waardeert. De concerten op zondag dan weer niet. Maar plat volksvermaak komt er niet in. Een uniek ‘marketingproduct’ dus voor ‘Ede city’!

Paradepaardje en publiekstrekker van de Concertzaal is, naast het monumentale kerkorgel, de Bösendorfer Imperial vleugel. Zo’n instrument in een openbare ruimte is een unicum in Nederland. Anderhalve ton waagde Eskes eraan – “ik wil het beste hier hebben” – en niet tevergeefs. De Edesche Concertzaal bereikt nu het niveau van Concertgebouw Amsterdam. “Soms twijfelen bezoekers tussen Amsterdam en Ede,” aldus Van Ree.

Businesscase

Raadslid Theo Folmer, zelf agrarisch ondernemer, zegt: “Soms moet je gewoon een beslissing nemen op gevoel – en dan bouw je er een businesscase omheen. Dat doet de Edesche Concertzaal en dat zou de gemeenteraad ook meer moeten doen.” Het missen van subsidie daagt uit tot creativiteit en hard werken: Eskes zelf gaat soms met folders langs de deur om de laatste mensen binnen te trekken. Lui achterover zitten, draaien op gemeenschapsgeld en vervolgens afwachten of de mensen het ook interessant vinden – dat is niet aan de orde.

Een cultureel succes zonder subsidie: dat maakt de Edesche Concertzaal uniek in vergelijking met bijvoorbeeld Cultura Ede (dat draait op subsidie) en het Akoesticum (soms gesubsidieerde concerten). De SGP-fractie ziet de creatieve geest van Nando Eskes – “culturele ondernemer” noemt hij zich – en zijn team als een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan. Of eigenlijk: hoe het beter kan.