14 december 2024

Bijdrage Sociaal Domein door raadslid Bert van Roekel

Voorzitter,

De visie ‘Voorkomen is beter dan genezen’ laat ons zowel een confronterende realiteit zien als een hoopvolle ambitie.

We leven in een samenleving waarin alles draait om eigen geluk en succes. Maar we zijn vergeten dat duurzame relaties en het bekommeren om het geluk van de ander meer waarde hebben. Veel mensen missen de veiligheid van een stabiel gezin en een ouder of partner die onvoorwaardelijke ondersteuning biedt.

We hebben het zorgdragen voor het welzijn van onze naasten te veel bij de overheid neergelegd. Maar de systemen falen, de wachtlijsten groeien en de eenzaamheid en stress nemen toe onder zowel jonge als oudere burgers. Onze zorgvuldig opgebouwde verzorgingsstaat is duur en dreigt onbetaalbaar te worden.

Waar moet het dan volgens de SGP wel heen?
Het zou niemand moeten verbazen dat wij als SGP allereerst kijken naar wat de Bijbel hierover zegt.

In Mattheüs 22 wordt er aan Jezus gevraagd wat het belangrijkste gebod is. Daarop antwoordt Jezus dat we God moeten liefhebben boven alles, en Hij zegt daar direct bij dat het net zo belangrijk is dat we onze naasten even liefhebben als onszelf.
Stelt u zich eens voor hoe de samenleving eruit zou zien als we onze medeburgers allemaal net zo lief zouden hebben als onszelf. Als we ons net zo druk zouden maken om het geluk en succes van de ander als om ons eigen geluk en succes.
Zou er dan nog veel eenzaamheid zijn?
Zouden er dan nog zoveel depressies zijn?
Zouden we dan zowel in ons privéleven als in het onderwijs of bedrijfsleven nog zoveel van elkaar verwachten?

Maar u denkt misschien: en de overheid dan?
Nou, daar zegt deze visie al best mooie dingen over die passen bij onze waarden. Zoals:

  • “We gaan een groter appèl doen op mensen die draagkrachtig zijn om anderen te helpen.”
  • “We doen het samen” sluit aan bij de gemeenschapszin die in Ede van oudsher sterk is. Die kracht zetten we in om de individualisering om te buigen en te zorgen dat samen weer de norm wordt.

Dit zijn uitgangspunten waar wij ons als SGP uitstekend in kunnen vinden. Laten we hierbij de bestaande gemeenschappen vanuit kerken of verenigingen zoveel mogelijk betrekken. En laten we het weer normaal gaan vinden om elkaars lasten te dragen.

Het zal niemand verbazen dat juist wij pleiten voor een overheid die fungeert als een vangnet voor degenen die geen gemeenschap hebben om op terug te vallen. Maar laten we deze mensen dan helpen om te participeren in bestaande gemeenschappen. Ieder mens is waardevol en heeft iets toe te voegen.

Ook willen wij pleiten voor het gezin als basis. Laten we ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid en laten we investeren in sterke, duurzame gezinnen.

Aan het college hebben wij de volgende twee vragen:

  1. We begrijpen de behoefte om te kunnen sturen op cijfers. Maar hoe voorkomen we dat zorgaanbieders gaan sturen op makkelijke zorg?
  2. Hoe voorkomen we bij ongelijk investeren willekeur en juist verdeeldheid in de samenleving?

Voorzitter,
Veel professionals hebben ontzettend veel last van de grote regeldruk en rapportageverplichtingen. Er gaat ontzettend veel tijd en daarmee ook geld naar alle papieren rompslomp. Als we echt het roer om willen gooien, moeten we dan niet juist als randvoorwaarde meegeven aan het uitvoeringskader: “Verminder de administratieve druk tot het laagst haalbare niveau”?
We overwegen een motie of een amendement hierover. Graag wil ik de andere fracties vragen hierop te reageren.

Voorzitter, een visie is een eerste stap. De uitdaging ligt in de uitvoering. Laten we samen bouwen aan een Ede waarin we beter voor elkaar zorgen.

Dank u wel.