10 februari 2025

SGP strijdt voor dak- en thuislozen: Betrokken werkbezoek in Ede

Dakloosheid raakt de basis van onze samenleving en vraagt om gerichte actie. Tijdens een werkbezoek in Ede hebben SGP-Tweede Kamerlid Diederik van Dijk, beleidsmedewerker Ardjan Boersma en SGP-raadslid Bert van Roekel de schrijnende situatie van dak- en thuislozen van dichtbij meegemaakt.

Het werkbezoek startte met een ontmoeting met veldwerkers van het Leger des Heils en een bezoek aan een groep voormalige arbeidsmigranten die onder zware omstandigheden buiten bivakkeren. Vervolgens bezocht de delegatie Stichting Ontmoeting, waar zij in gesprek gingen met Buurtzorg over de uitdagingen in de dagelijkse hulpverlening. Het bezoek werd afgesloten met een maaltijd, gedeeld met bezoekers van de opvang.

 “Veel dak- en thuislozen kampen met verslaving, schulden of psychische problemen,” benadrukt Diederik van Dijk. “Dit vraagt om meer dan tijdelijke opvang. Onze inzet richt zich op structurele oplossingen: huisvesting en hulpverlening die mensen weer op eigen benen helpt staan.”

SGP-raadslid Bert van Roekel onderstreept de lokale noodzaak: “We zien hier hoe groot de problematiek is. De overheid moet zoveel mogelijk als vangnet optreden. Gemeenten, hulporganisaties en de landelijke politiek moeten samenwerken om te voorkomen dat deze mensen in de kou blijven staan. Als gemeente Ede zetten we ons in voor concrete, praktische oplossingen.”

De SGP streeft ernaar dat dak- en thuislozen niet in de opvang blijven steken, maar begeleid worden naar een stabiele woonsituatie. Van Dijk: “We mogen niet wegkijken van de rafelranden van onze samenleving. Als we ergens behoefte aan hebben, is het wel omzien naar elkaar.”

De SGP sprak haar grote waardering uit voor de inzet van organisaties als het Leger des Heils en Stichting Ontmoeting. “Hun werk is van onschatbare waarde voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Zij verdienen onze steun, zowel moreel als politiek,” aldus Van Roekel.

De SGP ziet het belang van een intensieve samenwerking tussen gemeenten, hulporganisaties en de landelijke politiek. Alleen samen kunnen we dak- en thuislozen perspectief bieden en hen weer een plek in de samenleving geven.